Selviytyjät Suomi 2024

Kirjoittajan kuva

By Pomo

Selviytyjät Suomi palaa ruutuihin jälleen syksyllä! 16 julkisuudesta tuttua henkilöä suuntaavat ainutlaatuiselle matkalle Etelä-Malesian asuttamattomaan viidakkoon, ja heistä jokainen tavoittelee 30 000 euron voittopottia. Finalistit viettävät viidakossa kaikkiaan 37 päivää.
 
Selviytyjät Suomi testaa osallistujiensa rajoja kokonaisvaltaisesti: kilpailijat elävät villin luonnon armoilla ilman tavallisen arjen mukavuuksia, kamppailevat toisiaan vastaan fyysisesti raskaissa kilpailuissa ja yrittävät luovia eteenpäin monimutkaisen sosiaalisen pelin keskellä.
 
Vuoden 2024 Selviytyjät Suomi -kilpailijoina nähdään Suomen kaikkien aikojen menestyneimpiin pesäpalloilijoihin lukeutuva Toni Kohonen, kirjailijat Jenni Janakka ja Henriikka Rönkkönen, artistit Jontte Valosaari sekä HesaÄijä eli Marios Kleovoulou, entinen Miss Suomi Viivi Altonen, sosiaalisen median ammattilaiset Mikael Renwall, Sita Salminen ja Max Blomfelt, näyttelijät Reetta Ylä-Rautio ja Eino Heiskanen, radiojuontajat Mika Parikka ja Mia “Millu” Haataja, vaatesuunnittelija Bakari Diarra sekä tosi-tv-sarjoista tutut tehonaiset Rita Niemi-Manninen ja Emmi Suuronen. Ohjelman juontaa Riku Rantala.
 
Selviytyjät Suomi Nelosella ja Ruudussa syyskuussa.

Mukana tällä kertaa:

RITA NIEMI-MANNINEN, 44.
Valmentaja

Selviytyjissä Rita Niemi-Manninen ei tarvitse tasoitusta ainakaan fysiikassa. Huippukuntoinen nainen on moninkertainen kilpa-aerobicin arvokisamitalisti, ja urheilu-uran jälkeinen intohimo on löytynyt hyvinvointivalmennuksesta.
 
Rita on tuttu monesta TV-ohjelmasta sekä yksin että yhdessä miehensä Aki Mannisen kanssa. Akilla on myös kokemusta Selviytyjistä (2021), mutta hänen suorituksensa jäi Ritan mukaan rajusti piippuun.
 
– Akihan ei pärjännyt ollenkaan! Rita toteaa ja lupaa laittaa miestään paremmaksi.
 
Heikkouksiakin tosin löytyy: Rita sanoo puhuvansa liikaa. Monesti suu käy automaattiohjauksella vielä silloinkin, kun hän ei itsekään enää jaksaisi jatkaa tarinointia. Peliä ajatellen Rita kokee asian myös etuna – eiväthän kilpakumppanit pääse hänestä mitenkään perille, kun se on haastavaa hänelle itselleenkin

MIA HAATAJA, 28.
Radiojuontaja

Energisellä radiojuontajalla Mia ”Millu” Haatajalla on jalat maassa, mutta omien sanojensa mukaan tunteet ovat usein pinnassa. Hän itkee niin ilosta, harmituksesta kuin turhautumisesta, joten itkuvaroitus on jatkuvasti päällä.
 
Mia on reipasääninen ja voimakas persoona. Hän ei aio tavoitella heimossaan johtajuutta, vaan uskoo hyötyvänsä enemmän tarkkailijan roolista. Hän pyrkii usein antamaan tilaa hiljaisemmille ja puolustamaan niitä, jotka tulevat kaltoinkohdelluksi.
 
Mia kokeekin olevansa vahvoilla Selviytyjien sosiaalisessa pelissä, mutta erätaidoissa lienee mahdollisuus hienoon kehityskaareen, sillä lähtötaso ei ole kummoinen. Myös oman tilan puute vaatii varmasti totuttelua, vaikka Mia on harjoitellut sitä Big Brother -talossa vuonna 2022.

VIIVI ALTONEN, 27.
Miss Suomi 2020

Vuoden 2020 Miss Suomi Viivi Altonen ei kyllästy haastamaan itseään, oli kyse sitten yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinnosta tai Suomen rajuimmista kilpailurealityistä. Viivi on koetellut itseään aiemmin Erikoisjoukot-ohjelmassa, nyt hän lähtee viidakkoon ottamaan mittaa itsestään. Viivi on muutenkin keitetty monissa liemissä, onhan hän asunut niin Mosambikissa kuin Intiassa.
 
Trooppiset olosuhteet tai fyysiset kilpailut eivät ole Viiville ongelma, mutta haasteitakin löytyy.
 
– Jännittää, miten handlaan epävarmuuden, kun keneenkään ei voi luottaa. Toivon, että minulla on hyvä bluffi, mutta totuus paistaa varmaan kilometrien päähän, Viivi arvioi.

EMMI SUURONEN, 28.
Rakennusmestari, missi

Ennakkoluulotonta Emmi Suurosta on mahdotonta lokeroida vain yhden tempun ihmeeksi. Häneltä löytyy meriittejä sekä kauneuskisoista että rakennusalalta, luonteesta niin herkkyyttä kuin jäätävyyttäkin. Molemmista piirteistä on varmasti hyötyä kuumissa olosuhteissa.
 
Diili-ohjelmastakin tuttu Emmi kokee olevansa umpisurkea valehtelija. Hänen onkin luotettava Selviytyjissä pettämättömään intuitioonsa. Kun oikea ihminen löytyy, lupaa hän olla tälle vakaa liittolainen. Emmi sanoo tulevansa toimeen monenlaisten ihmisten kanssa, mutta jos joku erehtyy tytöttelemään häntä, lentää kuitti takaisin välittömästi.
 
– Vaikka olen tällainen rimpula, niin sisua löytyy. Se voi yllättää monet, hän sanoo.
 
Emmi uskookin olevansa kisan musta hevonen:
 
– Vai oliko se lammas?

TONI KOHONEN, 48.
Ex-pesäpalloilija

Suomen kaikkien aikojen menestynein pesäpalloilija Toni Kohonen on tottunut laittamaan parastaan peliin silloin kun pilliin vihelletään. Urheilijan kilpailuviettiä kutkuttelee niin pelaaminen joukkueessa kuin yksilönäkin, ovathan molemmat elementit hänelle tuttuja lautasen takaa.
 
Kiteen suurelle pojalle myös erähommat ovat tuttuja, eikä selviytyminen viidakossa jää tulenteosta tai kalastuksesta kiinni. Toni sanoo tottuneensa operoimaan myös vähällä ruoalla, varsinkin pelipäivinä syömisestä oli vain haittaa.
 
– Jos ei muutamaa tuntia jaksa olla syömättä, on vika miehessä, hän lataa.
 
Tonilla on kilpailusta ristiriitaisia odotuksia. Hän uskoo urheilijataustan auttavan kilpailuissa, mutta ihmissuhdepeli saa miehen mietteliääksi. Taktiikkana onkin oikeanlaisen sordiinon ylläpitäminen.
 
– Selviytymistä on myös se, ettei ala suuna päänä pitämään meteliä muiden virheistä.

MARIOS KLEOVOULOU, 38.
Artisti HesaÄijä

Rap-artisti HesaÄijä eli Marious Kleovoulou sanoo alittavansa arjessa aidan sen matalimmasta kohdasta. Selviytyjissä ei kuitenkaan ole kyse arjesta vaan kilpailusta. Mies lähteekin havittelemaan viidakosta vain ja ainoastaan voittoa.
 
Hyviä tarkkailuasemia on tarkoitus hakea ryhmän keskivaiheilta, josta sosiaalisesti lahjakas sanaseppo uskoo pystyvänsä lukemaan ihmisiä parhaiten. Marioksen pelikirjan mukaan isoja taktisia liikkeitä ei ole syytä tehdä heti kärkeen – eikä missään vaiheessa liian kovaan ääneen. Kun sauna alkaa kunnolla lämmetä, aikoo porukan hauskuuttaja ryhtyä viilaamaan kulmahampaitaan.
 
– Valehtelu on välillä helvetin terapeuttista, hän sanoo.

BAKARI DIARRA, 25.
Vaatesuunnittelija, rap-artisti

Amazing Race Suomi -seikkailussa kilpailijan vaistojaan väläytellyt muotisuunnittelija Bakari Diarra ei aution saaren riisidieetistä hämäänny, päinvastoin. Herkkusuuksi tunnustautuva nuorukainen näkee askeettisen ympäristön tarjoavan tilaisuuden päästä kesäkuntoon. Nälkäkiukku tulee siis pysymään loitolla.
 
Ylipäätään Bakaria on vaikeaa saada tulistumaan. Vaikka se onnistuisikin, ei hän ole ainakaan pitkävihainen. Tai jos joskus olisikin pitkävihainen, on hän ainakin hyvä bluffaamaan. Vaarana bluffaamisessa on tosin se, että mies saattaa innostua lyömään kaiken likoon silloin, kun olisi syytä vielä hetki miettiä.
 
Bakari uskoo heimon johtajan olevan pelin kannalta vaarallisessa asemassa. Sitä vastoin johtajan wingman näkee hyvin joka suuntaan ja on poissa muiden tähtäimestä – mutta kuitenkin juuri siellä, missä päätökset tehdään. Sieltä aukeaa tie finaaliin.

JONTTE VALOSAARI, 43.
Artisti, palomies

Suuri yleisö tuntee Jontte Valosaaren hänen musiikillisista ansioistaan, mutta nykyisin mies keskittyy virkatyöhönsä palomiehenä. Uusi elämänvaihe on vienyt Jonten perheineen kauas popmaailman glamourista säihkeestä. Hän sanoo saavansa vihdoin nauttia täysin siemauksin erakon elämästä metsän keskellä.
 
Jontesta löytyy aimo annos rauhallista isähahmoa: hänelle on helppo tulla puhumaan, ja mies sanookin olevansa tottunut olemaan monelle olkapäänä. Jontte ei aio kuitenkaan tehdä Selviytyjissä erävahvuuksistaan numeroa, ja olkapään sijaan tarjolla on kyynärpäätä, mikäli kilpailu sen vaatii.
 
– Jos matkalla tule muutama uhri, niin ei voi mitään.

REETTA YLÄ-RAUTIO, 21.
Näyttelijä

Kullannuput-sarjasta kehuja saanut näyttelijä Reetta Ylä-Rautio on tottunut olemaan esillä myös porukassa, eikä räväkällä naisella ei ole ongelmaa pitää juttua yllä aiheista, joista monet mieluummin vaikenevat. Reetta osaa kuitenkin myös kuunnella, mikä on varmasti tärkeä taito viidakossa.
 
Vanha partiolainen ei hätkähdä Selviytyjien spartalaisia olosuhteita, vaan hän näkee ne mahdollisuutena hankkia kokemuksia, jotka harvemmin ovat arjessa käden ulottuvilla. Likainen peli ei tule kuitenkaan lojaalilta Reetalta luonnostaan. Hän pyrkii finaaliin reittiä, jonka jälkeen peilikuvan voi kohdata selkä suorana.
 
– Jotta pelin voi voittaa, pitää luottotyyppien olla mukana koko ajan.

HENRIIKKA RÖNKKÖNEN, 40.
Kirjailija

Selviytyjät on karvas sekoitus nälkää, unettomuutta, pelkojen kohtaamista ja ainaista selän takana kieroilua. Juuri tämä saa kirjailija Henriikka Rönkkösen syttymään. Henriikka tunnustautuu ohjelman faniksi, ja nyt nelikymppisenä hän kokee olevansa henkisesti valmis mukaan itse.
 
– Kärsimys kiehtoo. No, ainakin katsojana.
 
Sinkkuna olemista ja itselempeyttä käsittelevistä kirjoistaan tunnettu Henriikka on kulkenut pitkän tien löytääkseen henkisen tasapainonsa. Tämä kiltti ja vilpitön kiiltokuva suojanaan hän uskoo pystyvänsä liikkumaan varjoissa tavoilla, jotka ovat siviilielämässä hänelle vieraita mutta Selviytyjissä välttämättömiä.
 
Henriikka ei aio antaa tasoitusta kilpailuissakaan. Hänen treenirepertuaariinsa kuuluvat muun muassa kiipeily ja uinti. Myös maraton tuli huitaistua aikanaan käytännössä treenaamatta.

JENNI JANAKKA, 38.
Kirjailija

Jenni Janakka on tekijänainen. Hän kirjoittaa, opettaa, juontaa, näyttelee ja esiintyy. Autiolla saarella on takuulla paljon tekemistä, ja jos kukaan muu ei tee mitään, ottaa Jenni nopeasti ohjat omiin käsiinsä. Myös palautetta lorvailusta voi olla luvassa.
 
Sanavalmiin kirjailijan moraalikäsitykset ovat mummin perintöä, pelin pitää siis olla rehtiä ja suoraselkäistä.
 
– Osoitan kiukkuni puhumalla rauhallisesti ja selkeästi.
 
Jenni myös puhuu luontevasti intiimeistä asioista vieraassakin seurassa. Hän uskoo tämän piirteen herättävän luottamusta, joka on tässä pelissä kullanarvoista valuuttaa. 
 
Jenni tunnustautuu empaattiseksi ihmiseksi, joka herkistyy usein itkuun puhuessaan itselleen tärkeistä asioista. Kehityskohtiakin toki on, hän ei nimittäin tunnista, milloin ilmassa on flirttiä.

EINO HEISKANEN, 37.
Näyttelijä

Näyttelijä Eino Heiskanen on työssään tottunut hyppäämään muiden nahkoihin. Tästä supervoimasta on varmasti hyötyä myös Selviytyjien alati muuttuvassa sosiaalisessa pelissä. Mies syttyy pakan sekoittamisesta ja sanoo olevansa aina valmis riskipeleihin.
 
– Kestän hyvin painetta. Pystyn toimimaan olosuhteissa, joissa en tiedä, mitä tapahtuu.
 
Sporttinen Eino ottaa varmasti isoa roolia myös kisaradoilla, onhan hänellä taustaa niin seinäkiipeilystä, jousiammunnasta kuin kamppailulajeistakin. Mies ei kuitenkaan halua jättää mitään sattuman varaan, vaan treenikaudella rakennettu huippukunto on viritetty osumaan napakymppiin juuri oikeaan aikaan.

MAX BLOMFELT, 27
Mediapersoona

Mediapersoona Max Blomfeltin vahvuus on luonteva toimiminen ihmisten kanssa. Jos sosiaalisen median seuraajamääriä uskoo, on mies tehnyt sen suhteen monta asiaa oikein.
 
Myös Selviytyjissä Max toivoo olevansa hahmo, jonka jokainen haluaa joukkueeseensa. Miehen vauhti ei taatusti hyydy, päinvastoin. Hän lupaa tarjota jatkuvaa kikkailua ja mielikuvituksellista pränkkiä kaikkiin ilmansuuntiin.
 
Maxin monipuolisesta urheilutaustasta löytyy niin jalkapalloa, lumilautailua kuin vapaaotteluakin, josta hän on napannut nuorten SM-hopeaa muutamia vuosia sitten. Kuten vapaaottelussa, myöskään Selviytyjissä ei juuri sääntöjä ole. Nopeita päätöksiä vaativissa tilanteissa miehen impulsiivisuus ja mielikuvituksellisuus voivat kääntää pöydän hänen edukseen. 

MIKAEL RENWALL, 27.
Somepersoona

Somepersoona Mikael Renwall on tottunut pitämään yllä positiivista fiilistä ja löytämään auringon ympäriltään. Päiväntasaajalla sitä herkkua on tarjolla joidenkin mielestä liikaakin, mutta hyväntahtoinen unelmavävy ei näe asiassa ongelmaa, päinvastoin.
 
– Olen nuoresta asti unelmoinut haaksirikkoutumisesta autiolle saarelle ja kunnon Blue lagoon -elämästä, Mikael paljastaa.
 
Mikael on tietoinen paratiisissa odottavista käärmeistä. Mies kuitenkin uskoo, että luotettava kaikkien kaveri pystyy pysymään taustalla ja iskemään silloin, kun sitä vähiten osataan odottaa. Tähtäimessä on tällöin pelaaja, jonka käsien kautta narut kulkevat.
 
Raamikas Mikael ei ota taka-askelia kilpailuissa, mutta leirielämän askeettisuus saa miehen hymyn hetkeksi miltei hyytymään.

MIKA PARIKKA, 35.
Radiojuontaja

Mika Parikka on tuttu paitsi YleX:n aamuista, myös Erikoisjoukot-ohjelmasta. Sieltä käteen jäi kouluttajan kelpo ohjenuora, jota voi soveltaa myös Selviytyjissä: ”Jos kärsitte, kärsitte hiljaa.”
 
Mika uskoo, että taustalta voi nousta vähin äänin finaalikahinoihin paremmin kuin eturivistä, jossa esilläolo kääntyy helposti itseään vastaan. Mies ei profiloidu missään nimessä räyhäkkääksi alfaurokseksi, ennemminkin erinomaiseksi kätyriksi. Mika aikoo tukeutua pelissä kaveriin, ja se tulee varmasti empaattiselta ja sosiaaliselta mieheltä luonnostaan.
 
Mikan vahvuudet eivät ole selviytymistaidoissa, joissa osaamista löytyy lähinnä teoriatasolla. Uni tai lähinnä sen puute jännittää miestä reissussa etukäteen eniten.
 
– En tiedä, miten saan unta ilman tyynyäni.

SITA SALMINEN, 31.
Vaikuttaja

Seurattu ja monipuolinen vaikuttaja Sita Salminen on Petolliset-ohjelman voittaja. Hän pelkääkin parhaimman korttinsa paljastuneen heti kättelyssä.
 
– Kukaan ei tajunnut, että pystyn valehtelemaan niin paljon.
 
Sita aikoo tarjota kovaa kyytiä myös Selviytyjissä, mutta sydämellä. Sosiaalisesti lempeä nainen aikoo olla läsnä kaikille ja jutella pelistä kaikkien kanssa, vaikka liittolaisia ei kannatakaan hankkia liikaa.
 
Suurimpana vahvuutenaan Sita pitää kykyä ennakoida muiden siirtoja ja analysoida myös omaa tekemistään.
 
– Katson usein itseäni muiden näkökulmasta.

Selviytyjät Suomi

Selviytyjät Suomi on suomalainen tositelevisio-ohjelma, joka perustuu kansainväliseen Survivor-formaattiin. Ohjelmassa kilpailijat jaetaan heimoihin, ja heidän on selviydyttävä eristetyllä alueella vähäisillä tarvikkeilla, samalla kun he kilpailevat erilaisissa tehtävissä. Kilpailun edetessä heimot yhdistyvät ja lopulta jäljellä on vain yksi voittaja, joka saa rahapalkinnon.

Ohjelman formaatti korostaa sekä fyysisiä että henkisiä haasteita. Kilpailijoiden on pärjättävä niin nälkää, sääolosuhteita kuin sosiaalisia suhteita halliten. Äänestykset ja liittoutumien muodostaminen ovat keskeinen osa peliä, mikä tekee ohjelmasta psykologisesti vaativan.

Kilpailun kulku

Alussa kilpailijat jaetaan kahteen tai useampaan heimoon, jotka asettuvat omille leireilleen. Jokainen jakso sisältää palkintohaasteen, jossa kilpaillaan tarvikkeista tai muista eduista, sekä immuniteettihaasteen, jossa kamppaillaan heimon turvallisuudesta. Häviävä heimo joutuu tribal counciliin, jossa heimolaiset äänestävät yhden jäsenensä ulos.

Ohjelman edetessä heimot yhdistetään, ja peli muuttuu yksilöllisemmäksi. Strategiset liitot ja petokset ovat yleisiä, kun kilpailijat pyrkivät turvaamaan paikkansa pelissä mahdollisimman pitkään. Finaalijaksossa jäljellä olevat kilpailijat kohtaavat viimeisen haasteen, ja lopulta voittajan valitsevat aiemmin pelistä pudonneet kilpailijat.

Strategiat ja pelin psykologia

Strategia on Selviytyjät-pelin ytimessä. Kilpailijoiden on pystyttävä luomaan ja ylläpitämään liittoutumia, samalla kun heidän on osattava lukea muiden kilpailijoiden aikeita ja strategioita. Pelissä menestyminen vaatii kykyä manipuloida, pettää ja tehdä strategisia liikkeitä oikea-aikaisesti.

Pelin psykologinen aspekti on erittäin tärkeä. Kilpailijoiden on käsiteltävä eristyneisyyttä, painetta ja jatkuvaa epävarmuutta, mikä vaatii vahvaa henkistä kestävyyttä. Heidän on myös osattava käsitellä henkilökohtaisia konflikteja ja ryhmädynamiikkaa, mikä voi olla haastavaa äärimmäisissä olosuhteissa.

Suosituimmat kilpailijat ja hetket

Joitakin ohjelman muistettavimpia kilpailijoita ovat olleet ne, jotka ovat osoittaneet erityistä nokkeluutta, rohkeutta tai strategista älykkyyttä. Esimerkiksi tiettyjen kilpailijoiden kyky selviytyä vaativista fyysisistä haasteista tai heidän kykynsä navigoida monimutkaisissa sosiaalisissa verkostoissa on tehnyt heistä fanien suosikkeja.

Ohjelman ikimuistoisimpiin hetkiin lukeutuvat yllättävät käänteet, kuten odottamattomat äänestystulokset tai kilpailijoiden dramaattiset paljastukset. Nämä hetket ovat usein kohokohtia kauden aikana ja puhuttavat yleisöä vielä pitkään jaksoiden jälkeen.

Lue myös: TV Ohjelmat (diginyt.fi)

0 kommenttia artikkeliin ”Selviytyjät Suomi 2024”

Vastaa