Kiinteä vai pörssisähkö: Kumpi sähkösopimus sopii sinulle?

Kirjoittajan kuva

By Niko

Sähkösopimuksen valinta voi tuntua hankalalta, varsinkin kun tarjolla on niin monia eri vaihtoehtoja. Yksi tärkeimmistä päätöksistä on se, valitsetko kiinteän vai pörssisähkön. Molemmilla sopimustyypeillä on omat etunsa ja haittansa, joten sopivan vaihtoehdon löytäminen riippuu omasta kulutustottumuksestasi ja riskinsietokyvystäsi.

Tässä artikkelissa tarkastelemme kiinteän ja pörssisähkön ominaisuuksia sekä autamme sinua valitsemaan tarpeisiisi sopivan sähkösopimuksen.

Kiinteä sähkösopimus

Kiinteähintaisessa sähkösopimuksessa sähkön hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan, tyypillisesti 12 kuukautta. Tämä tuo ennustettavuutta sähkölaskuun ja suojaa yllättäviltä hinnankorotuksilta. Kiinteä sähkösopimus voi olla hyvä vaihtoehto, jos:

  • Arvostat ennustettavuutta ja vakautta sähkölaskussa
  • Haluat suojautua sähkön hinnan nousulta
  • Et ole valmis seuraamaan sähkön hintavaihteluita

Kiinteän sähkösopimuksen hinta on tyypillisesti hieman korkeampi kuin pörssisähkön keskimääräinen hinta. On kuitenkin tärkeää muistaa, että pörssisähkön hinta voi vaihdella suurestikin, joten kiinteä hinta voi olla pitkällä aikavälillä edullisempi vaihtoehto.

Pörssisähkö

Pörssisähkön hinta määräytyy sähköpörssissä kysynnän ja tarjonnan mukaan. Tämä tarkoittaa, että hinta voi vaihdella jopa tunnin tarkkuudella. Pörssisähkö voi olla hyvä vaihtoehto, jos:

  • Olet valmis hyödyntämään sähkön hinnan vaihteluita
  • Seuraat aktiivisesti sähkön hintaa ja voit siirtää kulutusta edullisempiin ajankohtiin
  • Haluat maksaa sähköstä vain sen verran kuin käytät

Pörssisähkön hinta voi olla lyhyellä aikavälillä korkeampi kuin kiinteän sähkön hinta. Pitkällä aikavälillä pörssisähkön hinta on kuitenkin usein edullisempi, jos olet valmis hyödyntämään hinnan vaihteluita.

Oomi, Helen ja Fortum: Mitä ne tarjoavat?

Oomi, Helen ja Fortum ovat kaikki suomalaisia sähköyhtiöitä, jotka tarjoavat sekä kiinteähintaisia että pörssisähkösopimuksia.

Oomi on tunnettu edullisista sähkösopimuksistaan. Oomi tarjoaa sekä kiinteähintaisia että pörssisähkösopimuksia. Oomin pörssisähkösopimuksessa on kuukausihintakatto, joka suojaa yllättäviltä hinnankorotuksilta.

Helen on Helsingin kaupungin omistama energiayhtiö. Helen tarjoaa laajan valikoiman sähkösopimuksia, mukaan lukien kiinteähintaisia ja pörssisähkösopimuksia. Helenillä on myös oma sähkön hintaennuste, joka auttaa asiakkaita optimoimaan sähkönkulutustaan.

Fortum on yksi Suomen suurimmista energiayhtiöistä. Fortum tarjoaa laajan valikoiman sähkösopimuksia, mukaan lukien kiinteähintaisia ja pörssisähkösopimuksia. Fortumilla on myös useita muita palveluita, kuten sähkön myynti ja sähkönkäytön seuranta.

Mikä sähkösopimus sopii minulle?

Sopivan sähkösopimuksen valinta riippuu omasta kulutustottumuksestasi ja riskinsietokyvystäsi. Jos arvostat ennustettavuutta ja vakautta, kiinteä sähkösopimus voi olla hyvä vaihtoehto. Jos taas olet valmis hyödyntämään sähkön hinnan vaihteluita, pörssisähkö voi olla edullisempi vaihtoehto.

Vastaa