Suomalaisten vieraanvaraisuutta testataan MTV:n Kuokkavieras Kataja -ohjelmassa

Kirjoittajan kuva

By Pomo

MTV:n Kuokkavieras Kataja -ohjelmassa 10 eri paikkakunnalla koetaan 42 tunnin aikana aitoja ja mieleenpainuvia kohtaamisia. Kunkin reissun päätteeksi annetaan arvio vieraanvaraisuudesta sekä luovutetaan vierailusta kertova plakaatti kunnan edustajille.

kuokkavieras_kataja_lokaatio.jpg

Mitä kaikkea voikaan tapahtua, kun Janne Kataja, kuvaaja Hannu Pyyhtiä ja äänittäjä Sami Auru heittäytyvät suomalaisten vieraanvaraisuuden armoille? Kuokkavieras Kataja -ohjelmassa kolmikko tiputetaan satunnaiselle suomalaiselle paikkakunnalle ja 42 tunnin ajan heidän ainoa turvansa on paikallisten avuliaisuus. Ohjelma alkaa MTV:llä maanantaina 20. maaliskuuta klo 20.

Ohjelman ydin on tapahtumien täysi ennakoimattomuus ja yllätyksellisyys sekä lukemattomat aidot ja mieleenpainuvat kohtaamiset. Kymmenen jakson kuluessa Janne, Hannu ja Sami pääsevät arvioimaan vieraanvaraisuutta Kemistä Sauvoon ja Kauhavalta Parikkalaan. He seikkailevat niin maalla, vedessä, ilmassa kuin jäälläkin, istahtavat kahville Marttojen, palomiesten ja paikallisten nuorten kanssa, kerjäävät suihkuja, hammaspesuja, lounaita, yösijoja ja teatterilippuja, tutustuvat paikallisiin taiteilijoihin ja kulttuurikohteisiin, nähtävyyksiin ja yrityksiin sekä kuulevat lukuisia tarinoita. Kunkin reissun päätteeksi on aika antaa arvio vieraanvaraisuudesta sekä luovuttaa vierailusta kertova plakaatti kunnan edustajille.

”Kun lähdemme kolmikkomme kanssa ohjelmassa reissuun emme oikeasti tiedä, mitä vastaan tulee, sillä ohjelmassa ei ole kohdepaikkakunnan lisäksi mitään ennalta päätettyä, sovittua tai suunniteltua. Itselleni tärkeää tällaisena tiedonhaluisena – voisi kutsua uteliaaksikin – ihmisenä on se, kun pääsemme tutustumaan aidosti siihen, miten suomalaiset eri puolilla Suomea asuvat. Sillä milloin tv-kamerat ovat päässeet sukeltamaan suomalaisten koteihin niin, ettei kotia olisi laitettu tv-kameroille valmiiksi: puunattu ja putsattu ja heitetty vaatteita vaatekaappiin?”, Janne Kataja kysyy.

”Me pääsemme näkemään puhtaan aidosti suomalaista arkea ja menemme keskelle ihmisten elämää ja elämäntilannetta, josta meillä ei ole etukäteen mitään tietoa. Ohjelmassa on paljon huumoria, hauskuutta, vauhtia ja vaarallisia tilanteitakin, mutta myös yllättävän paljon syvällisiä keskusteluja, kannanottoja ja terveisiä – jopa päättäjille eri puolille Suomea – siitä, miten me suomalaiset voimme ja siitä, millaisen haluaisimme Suomen olevan tulevaisuudessa”, hän jatkaa.

TUTUSTU KOLMIKON JÄSENIIN:

janne-kataja.jpg

Janne Kataja on pitkän linjan viihdyttäjä, juontaja ja näyttelijä, joka harrastaa omien sanojensa mukaan itsensä kehittämistä ja oman sisäisen temppelinsä rakentamista sekä asuntoautoilua. Kotipaikka Riihimäki on olennainen osa Jannen identiteettiä.

Jannen mukaan kaikki matkan varrelle osuneet kohtaamiset olivat erityisiä ja merkityksellisiä. Tekemisistä mieleen on painunut muun muassa pääsy pienkoneella Pohjanmaan lakeuksien ylle – vain tunti paikkakunnalle saapumisen jälkeen.

hannu-pyyhtia.jpg

Hannu Pyyhtiä on kuvannut niin mainoksia, musiikkivideoita, dokumentteja, reality-sarjoja kuin fiktiotakin. Hän on käynyt kameransa kanssa Etelä-Mannerta lukuun ottamatta kaikilla mantereilla, 40 eri maassa. Päijät-Hämeestä lähtöisin olevan Hannun harrastuksia ovat skeittaus, lumilautailu ja taide.

Hannulle yksi mieleenpainuvimmista hetkistä ohjelman kuvauksissa oli kolmikon välillä Parikkalassa käyty pituushyppykisa, jonka lopputulos selviää jaksosta.

sami-auru.jpg

Äänittäjä Sami Auru on työskennellyt alalla 25 vuotta ja tehnyt ohjelmia laidasta laitaan. Sami, joka sanoo olevansa kiinnostunut ”kaikesta”, harrastaa musiikkia ja frisbeegolfausta.

Sami on asunut jo pitkään pääkaupunkiseudulla, mutta kotipaikka eli Etelä-Pohjanmaan Teuva kuuluu edelleen hänen murteessaan.

Samin kokemuksen mukaan Suomi on täynnä ystävällisiä ihmisiä ja aina löytyy joku, joka haluaa auttaa.

JAKSOT 1-3:

kuokkavieras_kataja_s1_eps1_001.jpg

1/10. Kausi alkaa Kauhavalta!Janne Kataja, kuvaaja Hannu Pyyhtiä ja äänittäjä Sami Auru kuokkivat Pohjanmaalla. He liikkuvat maalla, vedessä ja ilmassa – lentokoneella, paloautolla ja luksusbussilla. Kolmikko tapaa Isontalon Antin ja Rannanjärven, Paula Risikon sekä teollisuusneuvos Jorma Lillbackan ja pääsee majoittumaan huvipuistoon. Janne saa myös kokeilla unelmaduuniaan kummituksena.

kuokkavieras_kataja_s1_eps2_007.jpg

2/10. Valkeakoskella Janne, Hannu ja Sami osallistuvat dildobingoon. Janne pääsee
maalivahtilegenda Olli Huttusen valmennukseen sekä esittämään koiraa kaupunginteatteriin.
Aavemetsästäjä Markus Nikkilä avaa kolmikolle ovensa ja tietonsa yliluonnollisista kokemuksista.

kuokkavieras_kataja_s1_eps3_001.jpg

3/10. Mökkiläisten Mäntyharjulla Janne, Sami ja Hannu kohtaavat lähes kaikki paikalliset julkkikset: Janne puhuu puhelimessa Kake Randelinin ja Antti Häkkäsen kanssa, Tero Vaaran luona käydään kahvilla ja veneilemässä, Anssi Viskari tarjoaa pojille kyydin, Mikko Kuustonen ja Hanna Brotherus osuvat samaan kahvilaan, Jan Neva esittelee Salmelan taidekeskusta ja sanoittaja Lasse Wikmanin kanssa tehdään Kuokkavieras-kappale. Kolmikko kokee väsymyksen ja pelon hetkiä harhaillessaan majapaikkaa etsien korvessa ja maantiellä keskellä yötä.

Katso esimakua Kuokkavieras Kataja -ohjelmasta täältä.

#kuokkavieraskataja

Vastaa